Без ходене в КАТ при смяна на собственик на кола

При покупка на регистриран вече в България автомобил хората няма да се редят на опашка пред КАТ и да носят наръч документи от една в друга институция. При постъпване на работа в държавната администрация пък вече няма да се изисква свидетелство за съдимост, защото тази информация може да се провери служебно. Това да стане факт до две-три седмици, нареди премиерът Бойко Борисов по време на работна среща в Министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията.

"Искам да положим цялата си воля това да се случи", каза Борисов. "Когато има административна тежест или хората губят дни да вадят документи, това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в общественото", допълни той.

Покупката на кола

При купуване на автомобил има три хипотези. Първата е внос на автомобил, втората - покупка на нов и третата - закупуване на употребяван автомобил.

Облекчението ще е при купуване на коли, които вече са регистрирани в България. Сега при продажбата на кола продавачът и купувачът удостоверяват смяната на собственика пред нотариус, после се ходи в КАТ с наръч документи, за да се вземе нов талон за автомобила. С промените се цели реденето на опашка пред КАТ да отпадне.

За да се случи това, трябва да се организира обменът на информация между нотариуса и КАТ и в последствие към общината да стане автоматично, обясни Росен Желязков, председател на Държавната агенция "Електронно управление".

В момента нотариусите имат директна връзка с МВР по повод проверка на документите за самоличност. Като направят връзка и с КАТ нотариусите ще сканират подписания при тях договор за покупко-продажба на автомобил и ще го изпратят онлайн в КАТ за регистрация. Когато новият талон стане готов, КАТ ще го изпратят на новия собственик на автомобила по пощата до адрес, без да се ходи дори в КАТ, обясни Желязков.

КАТ пък онлайн ще изпращат информация в общините за смяната на собствеността. Към момента повечето общини вече има връзка с КАТ.

Свидетелство за съдимост

Заложено е още свидетелство за съдимост да се предоставя служебно. Това ще става обаче при постъпване на работа в държавната или общинската администрация, а не в частния сектор. Информацията е налична електронно, но е в съдебната система и другите две власти – държавна и местна, трябва да имат достъп до тях, за да могат да правят справки, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Премахването на тази услуга ще намали приходите на администрацията с 3.8 млн. лева, посочи той. Въпреки намаляването на приходите обаче, плюсовете ще са много повече, подчерта премиерът Борисов - ще паднат разходите на бизнеса и ще се спестят 26 милиона човекочаса работа.

При търгове

Служебно ще се проверява и информацията за компаниите, която е налична в Търговския регистър и е видна за всички, вместо да се иска от бизнеса да предоставят тези документи при подаване на оферта по Закона за обществените поръчки, даде друг пример Томислав Дончев.

Служебно ще се удостоверява и липсата на задължения към бюджета, което е видно от регистрите на Националната агенция по приходите.

"Вероятно още десетки други случаи има с режими, които са излишни. Куп услуги, които трябва да бъдат абсолютно идентични във всички общини, в които се предоставят, са различни. Един иска един документ повече. Говорим за интеграция и за това, че когато е необходим един документ, да не караме гражданина да го взема от тази или онази администрация, да ги събере 5, и да отиде някъде да получи услугата. Говорим за служебен достъп до регистрите", каза вицепремиерът по еврофондовете.

"Необходимо е воля и натиск. Не съм убеден, че ще стане само с всеобщ ентусиазъм", добави той.

Тези мерки се въвеждат поне от няколко правителства насам. По времето на управлението на Пламен Орешарски дори периодично вицепремиерът Даниела Бобева се отчиташе кои административни тежести през бизнеса и обществото са премахнати или цените на услугите са намалени. Видим напредък обаче не се усеща от никого.