Без нови обвиняеми за трагедията в Хитрино

Само двамата машинисти, управлявали влаковата композиция, която се взриви на гара Хитрино и причини смъртта на седем души, ще бъдат обвиняеми за катастрофата.

Това обяви шефът на Националната следствена служба Евгени Диков преди изслушването му като единствен кандидат за член на ВСС от квотата на следователите.

По думите му комплексната съдебно-техническа експертиза е установила, че единствената причина за инцидента е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата. Разследването не е събрало доказателства за технически проблем по релсите, стрелките или цистерните, нито нарушения в условията на труд и почивка от страна на фирмата-превозвач. 

  “Ако първият машинист не забележи сигнала на светофара и другите светлинни сигнали – вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит. Няколко седмици преди това имат указания, че на тази гара трябва да спрат да изчакат пътнически влак, но явно заради рутината, която са имали отпреди, са решили да преминат. Разбира се, тази ж.п. линия е строена преди години и се поддържа за нашите качества. Китайски и японски влакове-стрели не биха могли да минат по нея, затова е дадено това ограничение - в гарата се влиза с 40 км, а не с 80”, обясни Диков.

  Той уточни, че обвинителният акт срещу двамата машинисти ще бъде внесен в съда преди лятната ваканция на магистратите.