Бареков: Получих обезщетение от 2 млн. евро от телевизията

Лидерът на "България без цензура" трябвало да получи 10 млн. лева при постигнати резултати

„Откога в България стана престъпление да имаш подписан договор, да получаваш пари и да плащаш данъци?". Това попита в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия лидерът на „България без цензура" Николай Бареков.

Той показа в студиото договорите си за контрол и управление на TV7 и News7, където е бил член на борда на директорите, председател на борда на директорите и изпълнителен директор.

Бареков описа хронологично събитията от 2011 година, когато става директор на „Новини" на TV7, до създаването на партия „България без цензура".

Два месеца преди създаването на партията и три месеца, след като е напуснал телевизията, Бареков е получил обезщетенията си по два договора.

„Това обезщетение е 2 милиона евро, платил съм си данъците в размер на 462 хил. лева", заяви Бареков. „Моите договори бяха 5-годишни, трябваше да получа 10 милиона лева при постигнати резултати. Бях си заслужил и изработил 20% от тях. Когато прекратихме договора със споразумение с борда на директорите, те ми предложиха да взема още 20% от това, което ми се полага, за да не претендирам за цялата сума", обясни Бареков.

Той определи като пълна лъжа, твърденията на Яне Янев за фирма „Пиеро". Договорите ще бъдат депозирани в прокуратурата по повод сигнала на Янев.

„С днешна дата на една фирма, която за жалост е моя собственост, телевизията дължи над 5 милиона лева. Не можах да платя заплатите на 200 човека", заяви Бареков.

Относно парите, които е дарил на ББЦ, той заяви, че те са изхарчени само за каузи, а не за партийна дейност.

Що се отнася до имота, в който живее, Бареков заяви, че няма какво да каже.

„Собствениците на имота са викани, има сигнал от „Атака" до прокуратурата, няма какво да добавя", заяви Бареков относно къщата, в която живее.

Къщата на стойност 1 милион лева е собственост на фирма, която пък е на момичета на 26 и 27 години, активистки на ББЦ.

„Имам представа откъде имат парите. Получили са ги под формата на заем", заяви Бареков. Той обаче отказа да каже откъде са теглили заема.

Лидерът на „България без цензура" се оплака от масирана кампания срещу него от определени печатни издания. „Защо се оказах неудобен? Защото знам механизмите, по които се управляваше страната последните 7-8 години", заяви Бареков. „Така наречения „Разпад на ББЦ" беше една медийна кампания. 15 000 човека са се присъединили в партията последните месеци", каза той.

Според него „медийната маша на атаката се нарича Яне Янев".

Гледайте интервюто с Николай Бареков