Арестуваният с подкуп съдия по вписванията бе пуснат под гаранция от 8000 лв.

  Арестуваният в понеделник с подкуп съдия по вписванията Йордан Раденков беше освободен от Софийския градски съд (СГС) срещу гаранция от 8000 лв.

Служителят на Агенцията по вписванията е обвинен за получаване на два подкупа от общо 400 лв., както и за пране на пари, заради намерените в дома му над 34 000 лв., скрити в пликове зад картини.

Съдия Руси Алексиев обаче прие, че по делото има доказателства, обосноваващи предположение само за взет подкуп, но не и за пране на пари. Той записа в определението си, че прокуратурата следва да докаже, че парите в дома на Раденков не са например от заем, законни спестявания или продажба на имот.

Според съда няма как обвиняемият да доказва, че въпросните средства не са незаконни, а държавното обвинение трябва да докаже обратното. Засега то не е предоставило доказателства, че въпросната сума е от подкупи.

По време на заседанието стана ясно още, че прокуратурата е преувеличила размера на взетия от Раденков подкуп, обявявайки по-рано през седмицата, че става въпрос за 1050 лв. След съдебното заседание в четвъртък наблюдаващият прокурор Дойчо Тарев уточни, че тази сума е била открита у обвиняемия при ареста му, но само за 400-те лв. са събрани доказателства, че са от подкуп. Пред съда бяха представени показания от две служителки на нотариални кантори за дадени на Раденков подкупи веднъж от 250 лв. и втори път от 150 лв. в разстояние от един час в понеделник.


Делото срещу съдията по вписвания е било образувано през февруари от Софийската градска прокуратура (СГП), след като той е бил проследяван по разработка на ГДБОП, започнала през ноември м.г. По нея са били разрешени и специални разузнавателни средства от спецсъда, тъй като първоначално антимафиотите са имали подозрения за действаща организирана престъпна група. Впоследствие обаче са събрани доказателства само срещу Раденков и затова случаят е пратен на СГП.

Държавното обвинение твърди, че Раденков е отговорен и за пране на пари, основавайки се на намерените в дома му над 34 000 лв. Като аргумент в тази посока прокурор Тарев посочи пред СГС, че пликовете, в които са били поставени въпросните пари са били идентични с тези, в които са открити двата подкупа при ареста на обвиняемия.

Съдия Алексиев обаче прие, че това не е достатъчен довод, за да се смята, че има достатъчно данни, уличаващи Раденков в по-тежкото престъпление. Той отбеляза в мотивите си, че "простото поставяне на пари в пликове зад картини" няма как да се смята за пране на пари. Според градския съд по делото няма доказателства, по които да се направи връзка между намерените в дома на Раденков пари и подкупите от 400 лв.

Освен това разследващите не разполагат с белязани пари, които да са намерени у съдията по вписвания, а само с показанията на свидетелките Надежда Петкова и Даниела Тасева, които посочват, че са дали рушветите на Раденков, за да придвижи по-бързо документи на фирми. Прокуратурата все пак е събрала и други показания, според които, че Раденков е действал по отработена корупционна схема, но засега липсват категорични доказателства в тази посока. Наблюдаващият обвинител по делото не изключи варианта в бъдеще да му бъдат повдигнати и други обвинения.

Определението на СГС за гаранцията от 8000 лв. на Раденков не е окончателно и ще бъде протестирано от прокуратурата пред Софийския апелативен съд. Дотогава обаче обвиняемият ще бъде на свобода, разпореди в четвъртък съдия Руси Алексиев.