Апелативният съд потвърди: Цветанов не е източил 50 000 лв. от МВР

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов е невинен по обвинението си за източване на общо 50 000 лева от бюджета на МВР, реши Софийският апелативен съд (САС) в сряда.

Съдиите Мария Митова, Валя Рушанова и Алексей Трифонов потвърдиха решението на Софийския градски съд (СГС) от края на юни м.г.

Краят на делото на втора инстанция идва малко повече от две седмици, след като САС осъди Цветанов на 4 години затвор за отказаните от него шест специални разузнавателни средства (СРС), въпреки издадените за тях съдебни разрешения.

По време на разглеждането на делото за източването прокуратурата твърдеше, че бившият вътрешен министър е отклонил въпросните средства от бюджета на силовото ведомство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинителния акт 12 000 лв. са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. той се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов бе обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон.

Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, твърдяха от държавното обвинение.