Антикорупционният съд ще работи по изънредни правила

  Правната комисия в парламента прие на второ чете без дебат прехвърляването на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в специализираните съдилища. Управляващите обаче решиха, че това не е достатъчна промяна на правилата и приеха знаковите дела срещу корупция и организираната престъпност да се гледат и по извънредни правила.

Максималният срок за задържането в ареста ще е до 2 години по делата за тежки умишлени престъпления, подсъдни на спецсъда, докато за останалите съдилища той е година и половина, съобщава “Правен свят“.  За обвиняемите за тежки умишлени престъпления, които се наказват с по-малко от 15 години затвор - арестът продължава най-много 8 месеца. Във всички останали случаи максималната продължителност на задържането ще е 2 месеца.

Освен това разследванията по дела за корупция ще има по-дълъг срок от обичайното - една година, вместо два месеца.

Комисията прие на второ четене и въвеждането на задължително разпоредително заседание, на което да се преклудира възможността за връщане на делото на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения на досъдебната фаза.

Прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта в спецсъда е идея, която ГЕРБ опита да прокара преди шест години. Тогава имаше голяма съпротива от обществото и правната общност и управляващите се отказаха. Най-големият застъпник за тази идея бе тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

Проблемът е, че вкарването на делата срещу определена категория лица в отделен съд означава, че се създава специално съдилище, а не специализирано такова. А това е забранено изрично от конституцията.

През 2011 г. първи се противопостави тогавашният главен прокурор Борис Велчев, който сега е председател на Конституционния съд. “Ако този съд (спецсъда) бъде натоварен и с допълнителни очаквания да противодейства на корупционно поведение, се размива тази първоначална идея за специализация и необходимостта от профилиране на съдиите и това е неуместно", каза тогава Велчев.Тогавашният правосъден министър Маргарита Попова (бивш вицепрезидент) също изрази резервите си към предложението.

Разликата между тогавашното предложение и сегашното е, че през 2011 г. идеята бе всички дела срещу властта да се гледат от специализираните съдилища, а сега се изнасят само корупционните.