Антикорупционен фонд даде на прокуратурата ББР и Георги Гергов

Новоучреден неправителствен Антикорупционен фонд е подал в прокуратурата сигнали срещу Българската банка за развитие (ББР) и функционера от БСП Георги Гергов, съобщиха от организацията в сряда.

Антикорупционният фонд е създаден със спечелено финансиране от "Америка за България" и ще се занимава с разследване на сигнали за корупционни схеми и с безплатни обучения на журналисти и чиновници.

Първият сигнал, подаден от фонда до Главната прокуратура, е за два кредита, отпуснати от Българската банка за развитие на Международния панаир в Пловдив и свързана с него фирма.

"Само няколко месеца след отпускане на кредита към Пловдивския панаир, вече има вписани възбрани по дело на частен съдебен изпълнител в Пловдив по искане на частно дружество. Освен това НАП се присъединява като взискател към този иск. Що за документи са представили пред банката тогава от панаира, щом и НАП се присъединява към този иск", коментира в сряда главният юрист на Антикорупционния фонд Грета Ганева.

По думите й в случая са налице нарушения на уставите на ББР и Пловдивския панаир, като отговорност за това носят министерствата на финансите и икономиката. Тя изрази мнение, че главният прокурор Сотир Цацаров трябвало да си направи смоотвод от евентуалната проверка по случая заради станалите известни негови близки отношения с Гергов.

До това обаче едва ли ще се стигне, тъй като ръководителят на държавното обвинение на води лично проверки и разследвания, а само осъществява административен надзор над подчинените си.

От Антикорупционния фонд посочват още, че ББР е отпуснала над 10% от уставния си капитал като кредити за дружеството на Гергов. Банката обаче отрича това да е така.

"Припомняме, че отпуснатите в края на 2016 г. кредити към двете дружества на обща стойност 31.8 млн евро са в директно нарушение на устава на държавната банка, както и в нарушение на устава на Пловдивския панаир, където изрично е записано изискване за одобрение от общото събрание при случаи на залог на активи в полза на трети лица. Такова събрание обаче не е имало при учредяване на залога на панаира в полза на "Слънчев ден резидън" АД", допълват от организацията.

Друг случай, за който фондът е подал сигнал в прокуратурата, е свързан с "грандиозен юбилей" на кмет на областен град, на стойност "между една и две годишни негови заплати".

"Това е фрапиращ случай на разминаване между реален начин на живот и декларирани доходи на лице от високите етажи на властта", заяви членът на Управителния съвет на Антикорупционния фонд Николай Стайков

По думите му въпросното тържество било организирано за над 150 души в луксозен столичен хотел. Стайков обаче не уточни кого визира.

Разследването е показало и съмнения за конфликт на интереси по време на предишен мандат на кмета като депутат, тъй като той е участвал в парламентарна комисия с предмет на дейност сходна с тази в негови дружества. Поради тази причина е изпратено искане и до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликти на интереси за изказване на становище, НАП и до Главна прокуратура.

От фондацията обявиха още, че ще се занимават дори и с анонимни сигнали за корупция, които може да се подават на сайта й. Приоритет ще получават онези сигнали, придружени с документи или конкретни данни и факти, които пораждат съмнения за корупция.

"По закон се изисква във всеки сигнал за нарушение или престъпление до институциите в България да бъдат посочени лични данни на подателя. Ние вярваме, че фактът, че Антикорупционен фонд приема и анонимни сигнали, проверени за достоверност, ще промени значително средата и ще мотивира хората да подават сигнали за корупция", коментира председателят на УС на фонда Мирослава Петрова.