Анкетна комисия в парламента ще проучва замърсяването на водата с уран

Парламентът създаде временна комисия, която ще проучва причините за замърсяването на питейни води в страната с уран и ще предложи законодателни промени, действия и мерки за преодоляване на съществуващите рискове и заплахи за околната среда, живота и здравето на българските граждани.

Анкетната комисия се създава по искане на БСП за срок два месеца на паритетен принцип - по двама народни представители от всяка парламентарна група. Председател ще бъде Георги Колев от "Обединени патриоти" и членове - Станислав Дечев и Александър Ненков от ГЕРБ, Атанас Костадинов и Манол Генов от "БСП за България", Йордан Апостолов ("Обединени патриоти"), Джевдет Чакъров и Джейхан Ибрямов от ДПС и Полина Христова и Андон Дончев от "Воля".

Александър Ненков от ГЕРБ предложи срокът на комисията да бъде 2 месеца, а не както БСП предлагаха - 3. “Темата е толкова важна, че колкото повече продължава, толкова по-малко хората ще бъдат запознати“, коментира той. Предложението му бе прието.

Поводът за създаването на комисията са зачестилите случаи в страната на продължаващо и устойчиво превишаване на пределните стойности за съдържание на уран и алфа активност във вода, предназначена за питейно-битови нужди, както и възникналите съмнения за задържане, укриване и забавяне на информация за замърсяването.

На 11 април Министерството на здравеопазването обяви, че са открити повишени нива на естествен уран и алфа активност в няколко тръбни кладенеца, които осигуряват питейна вода за няколко квартала на Хасково, като и до момента важи забрана тя да не се ползва за пиене и готвене. По-късно завишени нива на уран бяха регистрирани и в Първомай и Велинград.

 

Същевременно областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви, а в последствие от басейновата дирекция в Пловдив потвърдиха, че за превишените норми на уран и алфа активност в питейната вода в Хасково се знае поне от миналата година.

Не е ясно обаче защо чак сега бе оповестено и бяха предприети мерки за ограничаване на достъпа на населението до замърсената вода.

По тази причина прокуратурата образува разследване за укривана не информация и разпореди проверка на качеството на водата в цялата страна.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се очаква да оглави бъдещото правителство, обеща проблемът с водата на Хасково да бъде решен като се направят нови кладенци и нов водопровод.