Ако някой иска да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия

Ако някой има желанието да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия, а не за действия и бездействия на баща ми, обяви във вторник в декларация атакуваната от сайта "Гласове" съдия Аглика Адамова. Тя е дъщеря на скандално известения ректор на Стопанския университет в Свищов Величко Адамов. Той на свой ред нашумя преди няколко години заради връзките си със съдебния лобист Красимир Георгиев – "Красьо Черния с ланците".

С единствения аргумент чия дъщеря е Адамова "Гласове" написа, че може би тя е свързана с Красьо Черния, след като баща й е свързан с него. Ден след това съдия Адамова излезе с декларация, в която пише, че не поддържа никакви връзки с баща си, защото родителите й са се разделили, когато е била в първи клас. "Оттогава с баща ми живеем в различни домове и в различни населени места. Баща ми няма никакво влияние върху моите лични и професионални решения и развитие. Почти не поддържаме връзка, по лични причини", пише тя.

Малко по-късно "Гласове" поднесе извиненията си на съдия Аглика Адамова-Петкова заради "заглавие, в което я е свързало директно с Красьо Черничкия, протеже на Величко Адамов".

Аглика Адамова пише, че е съдия от 1997 година, има 18 години юридически стаж, защитила е реномето си на конкурсите с резултат 6.00, постановила е над 5000 съдебни акта и никога не е била укорявана в нарушаване на етичните стандарти на магистратската професия. Тя остро възразява да бъде свързана с действия и бездействия, приписвани на баща й Величко Адамов в последните години.

"Това, което ми е известно, е, че моят баща никога не е бил обвиняем. Не бих допуснала да бъда поставена в ситуация, в която да се изисква от мен да заклеймявам баща си публично.

Не познавам Красимир Георгиев и научих за съществуването му от медиите. Доколкото ми е известна възрастта му, той е бил дете, когато аз съм станала съдия. В целия си професионален път съм напредвала единствено благодарение на знанията и труда си.

Мислех, че времената, в които децата бяха наказвани за цял живот заради своите родители и принуждавани да се отказват от тях, отдавна са отминали. Аз съм на 41 години и имам лична и професионална биография, от която не се срамувам", пише Адамова.

"Имам множество публикации, доклади и участия в стажове и семинари. Член съм на работна група във Висшия съдебен съвет. Участвала съм в над 15 обучения, проведени на международно ниво, включително след конкурс през 2011 г. проведох стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург. През месец март 2014 г. спечелих и конкурс за стаж в Европейския съд по правата на човека в Страсбург след тест и интервю, проведени от служители на самия ЕСПЧ. През месец май 2014 г. бях на стаж в Административния съд в Лион, Франция. Владея френски език на високо ниво, което ми позволява да представям себе си, професията и страната си достойно в срещите си с европейски колеги. Член съм на Съюза на съдиите в България, на Асоциацията на българските административни съдии и на Българската асоциация по европейско право", пише в декларацията си Адамова.

Тя допълва, че е член на Комисията по професионална етика в Административния съд. "Мисля, че се ползвам се с доверието, признанието и приятелството на колеги от цялата съдебна система. За мен остава необяснимо защо опитът ми, показателите за дългогодишната ми усърдна работа в съдебната власт и професионалната ми репутация изцяло се пренебрегват заради неподкрепени с никакви доказателства компрометиращи внушения.

Моят баща се казва Величко Адамов. Декларирала съм това обстоятелство по реда на Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси", пише Адамова.

"Извинения" от "Гласове"

"Разбира се, че не можем да съдим за децата по делата на родителите им, но все пак щеше да бъде добре кандидатурата й за зам.-министър да бъде представена публично по по-подходящ начин", пише сайтът "Гласове".

Към момента на вчерашната публикация на изданието обаче Адамова не беше назначена, а само сочена като фаворит за позицията. От тази гледна точка, както и от гледна точна на здравия разум, изглежда необяснимо някой да очаква, че сочен за евентуален заместник-министър ще обяснява още преди да бъде представен официално как родителите му са разведени и живее от 35 години с майка си.

"Можем да разберем и скептицизма към назначенията в България, които по-често се случват на мафиотско-роднински принцип, отколкото по професионални критерии. За съдия Адамова-Петкова чухме само добри думи от нейни колеги и от журналисти, които познават работата й! Надяваме се, че с тази публикация изчистваме този случай", пише още сайтът "Гласове" във вторник след декларацията на Адамова.

Ден по-рано обаче публикацията му съдържаше и други, неподкрепени с факти, "компрометиращи" твърдения, за които в извинението не се споменава нищо: "Самата Аглика Адамова-Петкова, както е известно, до 11 август беше съдия от Административен съд София-град, има отношение към различни съмнителни дела. Според източниците на "Гласове" едно от тях е свързано със Сдружението за европейско качество във висшето образование, което бе съавтор на гневно писмо на представители на академичните среди срещу баща ѝ, адресирано до народните представители".