Адамова с водеща роля в работната група за стратегията за съдебната реформа

Прекият избор на съдии и прокурори от гражданите не е добра идея, смята министърът на правосъдието Христо Иванов. Той допълни, че по този начин се избират съдиите в САЩ, но самите американски юристи не смятат, че това е добра идея.

Един от приоритетите на служебния министър на правосъдието ще бъде актуализацията на стратегията за съдебна реформа. Иванов каза, че ще се обърне внимание на практико-теоретичния изпит за правоспособност на юристите.

Българите имат по-голямо участие в съдебната власт в сравнение със САЩ, където гражданите избират пряко съдии и прокурори каза Христо Иванов. Според него прекия избор не е добра идея: „Това не е добро решение. Добре познавам опита на страни, като САЩ, с подобни институти. Няма американски юрист, който да ви каже, че това е добра идея".

Иванов обяви, че ще бъде сформирана работна група за промяна на условията на практико-теоретичния изпит на юристите: „Ясно е от много години, че този изпит е изключително формален. Той трябва постепенно да започва да става по-съдържателен и да бъде реална цедка". Ще трябва да се положат доста усилия, за да стане доста по-сериозен изпитът, включително и като стимул за самите юристки факултети да актуализират своите програми".

Христо Иванов обяви и своите за сега двама заместник-министри. Той каза, че в момента текат консултации за избор на трети заместник-министър. Дали това ще бъде Аглика Адамова. не стана ясно.

Адамова обаче, ще има водеща роля в работната група за стратегията за съдебната реформа.